21 Şubat 2017 Salı

Türkiye'nin Gururu Dünya İkincisi Oldu



Tayvan Uluslararası Bilim Fuarına 23 ülkeden tam 247 proje ile katılanlar arasında gururumuz Türk lise öğrencisi Alara Güler Dünya İkinciliğine lâyık görüldü.

Üsküdar Amerikan Lisesi’nde okuyan Alara Güler geliştirdiği Tarım Robotu ile yapılan tarım işlerinin yüklerini hafifletip hızını arttıran bir robot icat etmiş. Hem maliyeti az olacak hemde verimi arttıracağı planlanıyor.

Yaptığı bu başarı ile Türkiye’yi gururlandıran Alara, Tayvan gibi teknoloji devinin olduğu bir ülkede ve 23 ülkenin arasında Dünya İkinciliği alması bizleri ayrı mutlu ediyor.

Rusya, Japonya, Filipinler, Çin gibi Dünya devlerinin arasında Mühendislik kategorisinde Dünya İkincisi olan Alara Güler’in ödülünü Intel Taiwan Başkanı Dr. Nan Shyan Chu takdim etti.
Mutluluğunu Proje Danışman Hocası olan Kimya Öğretmeni Talha Kılıç ve yarışmanın Türkiye direktörü olan Ümit Karademir ile paylaştı.

                Kendi yorumum: Ülkemizde imkânı olmayan ve olan birçok mucit gencimiz var. Fakat son yıllarda ülkemiz kendisini o kadar siyasiye gömmüş ki genç mucitlerimiz göremez olmuş. Şimdi bu kardeşim Dünya İkinicisi oldu ve kim bilir hangi büyük üniversiteler burs teklifi vermiştir. 

Peki, bu sırada TUBİTAK gibi Türk şirket ve üniversiteler ne yapıyor? Hiçbir şey, her zamanki gibi mucitleri Avrupa ülkeleri alacak, beyin göçü ile kendi ülkelerini geliştirmeye devam edecektir. 

Bunların en büyük örnekleri Mehmet Öz, Emrah Yücel, Dr.Gökhan Hotamışlıgil gibi birçok beyin göçü var. bunların çoğu Türkiye’den kendi devletlerinden destek görmeyip başka devletlerin desteklerini gördükten sonra ülkemizden göç edenler. 

Türkiye halen destek vermemeye devam ederse ülkemizdeki genç mucitlerimizi Avrupadaki büyük ülkeler alacak ve biz hâlen aynı yolda devam edip gelişemeyeceğiz.


Teşekkürler…

7 yorum

Elimizdeki cevher insanları değerlendiremiyoruz ne yazıkki, dünyanın pek çok ülkesinde Türk bilim adamları var önemli kademelerde görev alıyorlar üstelik. Ama kendi ülkemizde bunları değerlendirsek halbuki ne güzel olurdu..

bizim en büyük sorunumuz proje sahibi kuruma yakın bir değilse kafası çalışmaz zihniyeti. herkese ön yargısız yaklaşsak süper olacak.

Devletin destek vermesi gerek devlet destek vermediği sürece öğrencilerin önü kapatılıyor aklı yerinde olanlar yurt dışına gidip orda hayatını sürdürüyor. Herşey Devlet.

İnsanın yaşadığı ülkede bu tür başarılar görmesi gerçekten oldukça sevinç verici olduğunu düşünmekteyim.

Türkiye de bu şekilde kendini göstermiş oluyor. Bizlerde aslına bakarsanız boş insanlar değiliz.

maalesef biz değerlendiremeyince başka ülkeler alıyor beyin göçü yapıyorlar bizde gelişmemeye devam ediyoruz.


Yorum EkleYorum Ekle