20 Şubat 2017 Pazartesi

Teknoloji ile Fobi Tedavisi Mümkün müdür?

    Fobi  “phobos”  kelime kökünden gelip dehşet  anlamı vermektedir. Yunan mitolojisinde ise; dehşet tanrısı   anlamında kullanılmakta.

                                  FOBİLER VE TEKNOLOJİ İLE TEDAVİSİ


 Her canlı kendini tehdit eden veya tehdit riski anında ister istemez içgüdüsel olarak kaçar. Bu durumda korku derecesinde bulunmalı ve fobi derecesine ulaşmamalıdır.

         Kişinin kaygıları ve korkuları benliğinde doğal olarak bulunmaktadır. Fakat korku ve kaygı kişinin yaşamında aksamalara neden olmamalıdır. Bu kaygı ve korkular kişinin yaşamını etkiliyorsa buna “FOBİ” denir. Halk arasında huy olarak düşünüldüğünden   tedavi amaçlı başvuruda  bulunan az  olmaktadır. Fobiler  üç  gruba ayrılmaktadır; sosyal fobi, agora fobi, özgül fobi.

 Sosyal ortama girmekten korkan ve bu ortamlarda rencide olmaktan korkan kişilerde “Sosyal Fobi” bulunmaktadır.

Tek başına kalmak ve sokağa tek çıkma korkuları bulunan kişilerde” Agora Fobi” bulunmaktadır.
Korktuğu nesne ile yüz yüze  gelmek ve o  yokken herhangi bir belirtisi bulunmaz. Bu tarz korkulara “Özgül Fobi” denilmektedir.

FOBİ ÇEŞİTLERİ

        Hayatımızı etkileyen  fobiler birçok çeşidi bulunmakta ve bunların tedavisi mümkündür. Başlıca fobiler:
  • ·         Yükseklik korkusu
  • ·         Açık alan ve Kapalı alan korkusu
  • ·         Köpek korkusu
  • ·         Ateş korkusu
  • ·         Hayvan korkusu
  • ·         İnsan korkusu
  • ·         Su korkusu
  • ·         Şimşek korkusu
  • ·         Yılan korkusu


Zamanında psikologlara gidilerek edilen tedavi artık teknoloji yardımı ile yapılıyor olması bizler için ayrı bir avantaj. Korkunun üstüne giderseniz, korkuyu yenebilirsiniz. Demirden korkuyorsanız trene binmelisiniz. Karanlıktan korkuyorsanız karanlığa girip yenmelisiniz. İşte bunlar zor geldiği için sanal gerçek ile tedavi yöntemi sizlere bunu kolaylaştırıyor.

Tedavi yöntemlerinde kişi fobileriyle kontrollü bir biçimde baş başa  bırakılır. Bu şekilde kişi fobilerinden kurtulur.

                                       SANAL GERÇEKLİK VE FOBİ TEDAVİ YÖNTEMİ

          Teknolojinin gelişmesiyle birçok tedavinin imkanı artık daha kolay.Fobi, stres ve korkularınızı artık teknolojiyle yenmek mümkün. Sanal gerçeklik teknolojisi önceki tanıtımlarımızdan hatırlayacağınız gibi bir kaynak tarafından alının verileri platforma aktarılarak 3 boyutlu bir izlenim sağlamaktadır ve artık projenin geliştirilmesi ile  oyun sinemanın yanı sıra fobilerin yenilmesi gibi kişiyi korkularına maruz bırakarak tehlikesiz bir ortamda kişinin bu korkularını yenmesini sağlamaktadır.



İdeasis firması, Tübitak Ar-Ge başlangıç destek programı ile desteklenen sanal gerçeklik ile fobilerin yenilmesi konusunda bir proje başlatılmıştır ve kişi için hazırlanan tehlikesiz sanal ortamda kişinin verdiği tepkilere dayalı platform hazırlanmaktadır ve kişinin verdiği tepkiler geriye dönük incelenmektedir ve çalışmalar akademik kişilikler tarafından desteklenmektedir.

            Yapılan bu çalışma kişinin sadece fobilerini yenmesini hedef almayıp şuan için travma gibi ciddi kişilik sorunları oluşturacak problemlerin hafifletilmesi ve yenilmesi gibi amaçları da barındırmaktadır.



            Getireceği yenilikler düşünüldüğü zaman bir denetmen beraberinde kişinin korkularından daha az maliyet ile kurtulabileceği göz önündedir. Uçma fobisi olan bir kişinin tedavisi ve kendini tekrarlayan seanslar ile yüksek maliyeti gözden kaçmamaktadır fakat sanal gerçeklik teknolojisi ile yüzme fobisinden uçma fobisine kadar olan herkes korkularına çözüm bulabilecektir.




            İlk amacı olarak oyunlarda kullanılması hedeflenen bir teknolojinin psikoloji alanında dahi kullanılması geliştirilen bu teknolojinin ilerleyen zamanlarda simülasyonlar ile farklı alanlarda kullanılabilir. Bu sayede teknolojinin bir avantajını da görmüş oluyoruz. Teknolojiyi bu alanlarda böyle geliştirmeleri de ileride daha nice hastalıklara çare bulunabilir. Şunu biliyoruz ki her hastalığın çaresi vardır.

Teşekkürler...

12 yorum

Sanal gözlük bu kondua yardımcı olabilir belki ama izlediğim belgeselde ingilizler gruplar halinde uzmanlarla birlikte fobinin üstüne giderek yenebiliyorlardı ki, bu daha kalıcı bir yaklaşım bence de.

Teknoloji yani bilimin getirdiği sonuçlar sonucu insanlar dahada umut buluyor ve tedavi seçenekleri genişliyor.

Güzel ve bilgilendirici bir makale olmuş emeğinize sağlık başarılarınızın devamını dilerim :)

her tarafımda örümcekler, çok ayaklılar :) yok ya ben almayayım, şimdiden korktum ben.

yüksekten korkun varsa yükseğe çık derler, ya bişey olurda düşersen? işte bu gibi şeylere çözüm bu gözlük. düşsende bişey olmaz sonuçta sanal. bu şekilde çok rahat yenebilir insan ve çokda zevkli bi gözlük :)

teknolojiyi bu denli geliştirenlere teşekkür etmek lazım :)

teşekkür ederim :)

:) ama inanın bu korkunun üstesinden gelebilirsiniz. bende yükseklik korkumu bu gözlükle denemeyi çok istiyorum :)

teknoloji ile fobi korkusunun yenilebileceğini düşünmüyorum. bu seferde teknoloji fobisi başlarsa ne yapacaksınız? ;)

adamlar hem bilimsel hemde fiziksel olarak herşeyi kanıtlamış. yoksa böyle bir haber olmazdı ;) inanıp inanmamak sana kalmış kardeşim. o dediğin teknoloji fobiside anca senin gibi inançsızlarda olur merak etme ;)

insan bilmediğinden korkarmış bence çok çok rahat şekilde teknolojiyle fobiler yenilebilir :D karanlıktan mı korkuyon bas korku oyununu sonra zombiler yok diye sevinirsin bile :D


Yorum EkleYorum Ekle