18 Kasım 2016 Cuma

Büyük işlerin 3 boyutlu yazıcısı Zortrax M300 Türkiyede


Zortax M300 bilmeyenler için söylemek gerekirse 3 boyutlu yazıcıdır. Son zamanlar da popülerleşen ve yaygın olan 3 boyutlu yazıcıların devi olan Zortrax firması M300 serisi ile birlikte ilk defa 3BFab firması aracılığıyla Türkiye’ de.  3BFab, büyük boyutlarda üç boyutlu baskı ihtiyaçları için Zortrax M300 modelini Türkiye pazarıyla buluşturdu.

                Peki, bu 3 boyutlu yazcı nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Avantajları vs. bunlardan sizlere kısaca bahsetmek istiyorum.
Üç boyutlu yazıcı, birçok değişik ve başka malzeme kullanarak 3 boyut modeli katmanlarına ayırarak, tasarlanılan modeli gerçek bir ürün olarak ortaya çıkarır. Üç boyutlu bilgisayar çizimleriyle ya da internetten indirilen 3D yazıcı programlarla çıktı almak mümkün.
Ürün Özellikleri
Duvar Kalınlığı: 800 mikron
Çalışma alanı çözünürlüğü: 90-300 mikron
Tek bir basılabilir noktanın çözünürlüğü: 400 mikron
X Y Z: 300mm
(Bu özellikleri okurken bir de sitesinde yazıyordu, “üstelik fiyatı da çok şaşırtıcı” gerçekten şaşırtıcı 5900$ J)

(Bu da güzel bir başka örnek:)

3 boyutlu yazıcılar eskiden beridir sadece filmlerde gördüğümüz kadarıylaydı. Şimdi ise bilgisayar da yapılan 3 boyutlu resimleri çıktı olarak kağıda vs. değil artık cismi 3 boyutlu resimde nasılsa öyle çıkarabiliyoruz. Peki, bu ne kadar kısa süre de oluyor. Videosunu ekleyeceğim kask örneği ile beraber bu yazıcılar maksimum 30x30x30 santim şeklinde hemen hemen her şeyi basabiliyor ve çıkartabiliyor.
Kask örneği ise video da 30 saniye kadar kısa gösterilse de yaklaşık 6 gün sürmüştür.




Ne işe yaradığını nasıl çalıştığını neler yaptığını kısaca video ve yazı eşliğinde gördük. Peki, avantajları nelerdir?

Günümüz teknolojisi hayatımızı o kadar çok kolaylaştırmaya devam ediyor ki minyatür tarzı şeyleri bile artık elle yapmak yerine 3 boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak gerçekleştirebiliriz.
Kişisel görüşüm ise, böylesine bir teknoloji bizlere ileride daha nice teknolojileri geleceğinin habercisidir. Günden güne artık elle yapılan her şey robotlar ve bu tarz teknolojik aletler vasıtası ile yapılmaya başlandı. Bilirsiniz minyatür tarzı şeyler en ufak detaya kadar elle yapılır ve boyanırdı. En ufak bir hata kötü görünmesine neden olabilirdi.

Şimdi ise bu 3 boyutlu yazıcı sayesinde kusursuz bir şekilde boyamaya gerek kalmadan sadece bilgisayarda yaptığınız işlemi aynı şekilde çıkarabilmenizi sağlıyor ve işinizi çok kolaylaştırıyor.

6 gün gibi bir zaman da kask yapıyor olması biraz uzun gelse de kusursuz bir şekilde yapması ayrı bir güzellik bence. Ve ileri de az çok anlayabileceğiniz gibi 6 gün belki de teknolojinin gelişmesiyle (ki hergün fazlasıyla gelişmeye devam ediyor) 6 saat 6 dakika gibi kısaltılabilir. İnsanoğlu her şeyi yapabilir. Tıp alanından robotlara kadar her şey yapılabilir aslında. Robot bir el, tıp için gerekli malzemeler. Daha birçok şey. Neden olmasın ki?



Aslında yorum olarak daha fazla yazılabilir. 3 boyutlu yazıcılar hem sayfamız da örnekleri var hem de bu konuya girersem çıkamayabiliriz :) bu yüzden bu üründen kısaca bahsettim. Bunları sizlerle yorumlarda tartışmak ve bu ürün hakkında düşüncelerinizi almak, konuşmak daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.

Teşekkürler.


Yorum EkleYorum Ekle