26 Eylül 2016 Pazartesi

Charlotte İçin Olağanüstü Hal



Charlotte İçin Olağanüstü Hal, Kargaşa Üzerine Polis Ateşle Devam Ediyor

Polis ayaklanmalara karşı ateş etmeye devam ederken Kuzey Carolina valisi Pat McCrory, Charlotte kenti için olağanüstü hal ilan etti.

Kuzey Carolina'nın Charlotte kentinde polis, siyahi bir Afro-Amerikalı'yı vurarak öldürdü. Tüm gün ve gece boyunca protesto yapıldı ve Vali Pat McCrory ise olağanüstü hal ilanı verdi.


                En büyük ırkçılığın olduğu ülkelerden birisi Amerika'da olaylar bitmek bilmiyor.  Özellikle siyahiler hedef oluyor.
Bir ülkenin vatandaşı değilseniz ve orada yaşıyorsanız ve o ülkede yabancıları sevmiyorlarsa bu gerçekten çok zor bir durum. Kendimden biliyorum,  yıllardır Türkiye'me gelemedim ve şuan ki bulunduğum ülkede ise ırkçılık tavan yapmış.  Özellikle Türk'leri sevmeyen bir ülke, neden gittin derseniz bu da ayrı bir konu tabi ki.

Konumuza dönecek olursak, siyahi adamın (43 yaşındaki Keith Lamont Scott), polis tarafından vurulduktan sonra yüzlerce insan sokağa çıkarak protesto yürüyüşü yaptı.  Gece boyunca "Siyahilerin Hayatı Değerlidir" pankartlarıyla yürüyüş yaptılar. İlk gece sakindi ve protestocular olay çıkartmadılar. İkinci gece Omni Otel alanının yakınlarında yürürken polis karşı çıktı.  Flaş bombaları ve biber gazlarıyla insanların protesto yapmasını engellemek istedi.  Başta sakin olan ve sadece yürüyerek protesto yapmak isteyen insanlar adeta çılgına dönerek eline ne geldiyse polislere atmaya başladı. Havai fişeklerden taşlara kadar polislere saldırmaya başladılar.

Protestocular olayı şiddetlendirerek şişeler havai fişekleri ve Molotoflarla küçük yangınlar çıkararak etraftaki mağaza ve dükkânların camlarını kırdılar.  Ayrıca etraftaki gazetecilere de saldıran protestocular olayı baya abarttılar. Tüm gece boyu devam eden olayda 16 polis memuruyla beraber onlar kişi yaralandı.  Afrikalı Amerikalılara karşı polis gücü kullanımı iki yıl boyunca ABD genelinde ülke protestoların konusu olmuştur.

Olaylar üzerine geç saatlerde tweet atan vali McCrory  “Yerel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak amacıyla Milli Muhafız Teşkilatı ve Otoyol Devriyesi protestoyu dağıtmak için beraber çalışmaya başlamıştır ve ben de yardım etmek için olağanüstü hal ve CLT (Communicative Language Teaching) ilan ettim.”  Diyerek akşam saatlerinde röportajında ise  “ Polislerimiz muazzam şekilde cesaretli davranarak protestocuları geri püskürttüler ve onları tebrik ediyorum. Yalnız yüzlerce kişi Kuzey Carolina ülkesinin büyük ve güzel şehri olan Charlotte şehir merkezine çok zarar vererek bu ülkeye ve şehre ihanet etmişlerdir. Hiç kimse kendi ülkesine ve şehrine zarar vermemelidir. Bu kabul edilemez. Ne polislerimize ne de bu şiddetlere, zararlara tahammül etmeyeceğiz. “ dedi ve sözlerini bitirdi.
Polis; " elinde silah vardı, bırakmasını söyledik aksi takdirde vuracağımızı söyledik ve silahı bırakmayınca bizde ateş açtık " diyerek kendini savunurken olayı da bir de Scott ‘un ailesinden ablası anlatıyor " Ne silahı vardı ne de üstünde her hangi bir şey, sabıkalı bile değildi. Sadece kitabını okuyordu. Biz ne olduğunu anlayamadan kardeşimi vurdular. Ona şans bile vermediler. Bu hiç adil değil" dedi.
Gece yaşanan olaylardan sonra sabah basın toplantısı düzenleyen Sivil Toplum Örgütü “ ABD’de hemen her gün siyahiler polis tarafından vuruluyor, öldürülüyor. Adalet istemekten yorulduk “ dediler.


Yorum EkleYorum Ekle