20 Temmuz 2016 Çarşamba

3 Boyutlu Cihazlar




                Yıllar geçtikçe teknolojinin de hızla gelişmesi ve hayatımızı kolaylaştırması bizler için gayet güzel bir şey. Bugün sizler için 3 boyutlu cihazlar hakkında kısa bilgi vermek istiyorum.


                3 boyutlu cihazlar hayatımıza aslında 1890’larda İngiliz film prodüktörü William Friese Greene tarafından bulunmuş ve ilk 3 boyutlu film yapma beratini alan kişidir. Bu berata göre az açı farkıyla çekilmiş iki film, bir sütreye aynı anda yansıtılır. İzleyiciler ise stereoskopiyi takarak bu iki filmi bir film olarak seyrederler. Fakat bu yöntem zor ve masraf lüzumlu olduğu için ilgi görmedi. Bu yöntemin teamül olmayışından insanlar farklı arayışlara yöneldi. Amerikalı Frederic Eugene Ives 1900’lerin başında stereofoni alıcı buldu. Bu alıcıda iki lens ve lenslerin arasında 4.5 cm boşluk vardı. Ayrıca ilk 3D film Nazi Almanya’sı sırasında 36 yılında çekilmiştir. 30'ar dakikalık iki kısa film Berlin'deki Federal Arşivlerde bulunmaktadır.

Günümüze kadar gelen bu 3 boyutlu cihazların ilk buluşu o zamanki teknolojiye göre çok zor ve masraflı olması normaldi. Şimdi ise artık gözlükleriyle beraber televizyon ve sinema gibi yerlerde 3 boyutlu izleyebiliyoruz.


Yorum EkleYorum Ekle