13 Ağustos 2016 Cumartesi

Telefon Konuşması Dinleme


                Telefon konuşması dinleme teknolojinin gelişimiyle yıllardan beridir vardır. Telefon şirketleri yaklaşık 100 yılı aşkın devletler için dinlemeler yapıyorlar.


                Telefon konuşması dinleme eskiden beridir olan bir şeydir. Yalnız teknolojinin gelişimiyle pek çok fark oluştu. Eskiden manuel olarak yapılırdı. Eve ya da ofise gidilir kablolar döşenir ve kayıtlar kasetlere takılırdı. Büyükçe bir kulaklık ve teyp ile beraber canlı dinlenirdi. Belki de kurması saatlerce alan bir iş şimdi ise tek bir program ile birkaç dakika da hallediliyor ve karşınızdakini dinleyebiliyorsunuz.
Önceler de bu işi sadece devlet ve devlet adamları ajanlar tarafından yapılırdı. Başkasının yapması illegaldi ve bu tür aparatları da bulması zordu. Şimdi ise, artık akıllı telefonların da gelişmesiyle beraber Android marketler de bu tür yazılımlar uygulamalar mevcut. Evine gidip saatlerce kablolar döşemek yerine sadece telefonuna birkaç dakika içinde bir program ile işinizi görüyorsunuz.
Telefon konuşması dinleme aslında her telefon dinleniyor manası da gelmiyor. Normal de telefon şirketleri her telefon konuşmalarını kayıt altına tutar ya da izler. Bunun sebebi ise devlettir. Bazı anahtar sözcükler vardır, mesela “beyaz, beyaz şeker” gibisinden kelimeler söyleyince sistem otomatik bir şekilde sizi kayıt altına alıyor ve olası bir durum da duruma el koyuyorlar.
Bu demek olmuyor ki her beyaz dediğimiz de bizi mi dinleyecekler? Belki başka konudan bahsediyoruz, diyebilirsiniz. O zaman dinledikleri vakit zaten anlıyorlar. Her ne kadar telefon konuşmalarımız dinlense de bunu aslında devletimizin iyiliği için yapıldığını düşünmekte fayda var.
Takip edilemeyen sistemler her ne kadar gelişse de Apple’ ın kendi cihazlarında ki mesajları takip etmek daha zordur. Apple bile söylüyor, biz bile takip edemiyoruz diye. Ayrıca Facetime, Whatsapp, Facebook gibi yerlerden görüşmeler de artık şifre altında olduğu için takip etmek daha zor haline gelmiştir.

                Her telefon konuşması dinleniyor aslında, biz bilmesekte. Şöyle ki, eğer gizliniz saklınız yoksa merak edilecek bir konu yoktur. Onun dışında yine de korkuyorsanız, yanlış anlaşılacağını düşünüyorsanız eski bir telefon alın. 3310 gibi. Bunları dinlemek imkansız.


Yorum EkleYorum Ekle