15 Ağustos 2016 Pazartesi

Dünden Bugüne İphone





            Bildiğiniz üzere Apple 1 Nisan 1976 yılında Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde üç ortakla
Steve Jobs
 ,  Steve Wozniak ve talihsiz Ronald Wayne beraber kurulmuştur.  Neden Ronald Gerald Wayne’e talihsiz dedim diye düşünebilirsiniz. 

Çünkü 1976 yılında Apple hisselerinin %10'una sahip iken bu hisseleri 2300 ABD dolarına diğer ortaklara devretmiştir. Grubun en yaşlısı olmasına rağmen en tecrübelisiydi. Kâğıt işleri, bürokrasi gibi şeyleri hep o hallederdi. Jobs, daha iş başlamadan yatırım yapmak ve bankalardan borçlar talep etti. Yalnız bankalar, Jobs genç olduğu için daha çok Wayne ile temasa geçtiler. Bu kadar borca kefil olmak istemeyen Wayne ise ikinci hafta olmadan hisselerini diğer ortaklarına 2300 ABD dolarına satarak gelecekteki 35 Milyar dolardan vazgeçmiş oldu. Şimdi kendisine sorulduğunda ise hiç pişman olmadığını, o zamanın şartlarına göre davrandığını ve bu seçimlerinin doğru olduğunu ısrarla söylüyor. Talihsiz adamın yanlış seçimleri bununla da kalmıyor. Apple şirketinin ilk kuruluş sözleşmesini tasarlayan ve Dünya Ekonomisinde önemli yer tutmuş olan Wayne, sözleşmeyi 1990’lı yıllarda bir koleksiyoncuya birkaç bin dolar karşılığında satmıştır. Koleksiyoncu ise; üç sayfalık sözleşmeyi Sotheby's Müzayede Evi'nde yapılan bir açık artırmada tam 1,6 Milyon dolara sattı. Wayne ise; verdiği kararların arkasında durarak savundu. Her defasında pişman olmadığını dile getirdi.
Stephen Gary Wozniak ise; ABD doğumlu Polonya kökenli aileden gelen bir bilgisayar mühendisidir. Apple’ın kuruluşunda önemli rol oynayan Wozniak,  1970’lerin ortasında  Apple 1 ve 2 isimli bilgisayarları geliştirmiştir. Apple 2 önemli bir muvaffakiyet isabetiyle 1980'lerin başına doğru en çok satan şahsi bilgisayar olmuştur. Ve birden fazla takma adı vardır. "The Woz", "Wonderful Wizard of Woz" gibi.
Son olarak en önemli kurucularından olan Steven Paul Jobs. Bilgisayar piyasasının önderlerinden, liderlerinden olarak kabul edilir. İlk kişisel bilgisayarını 1970’li yılların sonunda Steve Wozniak ile yaptı. 1976 yılında Jobs 21, Wozniak'da 26 yaşındayken Apple Computer Co.'yu Jobs ailesinin garajında kurdu. İlk olarak piyasaya sürdükleri ev bilgisayarı Apple 1 'di ve onu 666.66$'a satıyorlardı. 1984 yılında Macintosh piyasaya sunuldu, piyasada ticari başarı yaşamış ilk bilgisayar.  Ölümünden 5 hafta önce işinden ayrılmış ve yerine Tim Cook’u getirmiştir. Yönettiği Apple firmasını zirveye çıkardığı yıllarda pankreas kanserine yakalanmış, 7 yıl içinde 56 yaşında ölmüştür.

İphone, Apple tarafından tasarlanan ve üretilen multimedya ve internet özelliklerini destekleyen akıllı telefondur. İlk modeli 2007'de tanıtılmıştır ve 2008'in ortalarında faaliyete geçen App Store sayesinde 1.3 Milyon'dan uygulamayı desteklemektedir.  Bu uygulamalar App Store içinde yirmi farklı türe ayrılarak listelenmektedir.
Bu yıllarda diğer akıllı telefonlardan en büyük farkı ise tek tuşlu olması ve tamamen ekrandan oluşmasıydı. O zaman için oldukça geniş bir ekran olan 3,5 inç’i tercih etmişti.  Tabi o zamanlar ne İOS vardı nede App Store. 3G bile desteklemiyordu. Hiçbir akıllı telefonun sunamadığı müzik deneyimini ve keyfini bizlere sunuyordu. iPod adı altında müzik çalarıyla beraber eşsiz iTunes senkronizasyonu sunuyordu. Tamamen dokunmatik ekran olarak hazırlanmış arayüz, insanlara ekran kilidini açmayı bile sevdirmişti. “Swipe” adı verilen sürükleme işlemini herkes sevmişti. 3G daha yaygın olmadığı zamanlarda 2G bağlantıya sahip olmasının eksikliğini hissettirmedi ve WiFi üzerinden hızlı bir şekilde WEB deneyimi sunuyordu. 9 Ocak 2007'de satışa çıkan iPhone, 6.1 milyon satış rakamıyla dikkat çekti. 9 Haziran 2008’de Apple WWDC etkinliğinde tanıtılan ilk 3G’li destekli telefonunu İphone 3G’yi tanıtmıştır. Tasarım ve teknik olarak pek bir farkı yoktu. Sadece arka metal kapağı değiştirerek sert plastik kullanılmıştır. Siyah ve beyaz renkleri vardır yalnız ön yüzü hep siyah kaldığı için daha çok insanlar siyahı sürümü tercih etmişlerdir.
Daha sonra 8 Haziran 2009’da tekrar WWDC etkinliğinde İphone 3GS’yi tanıtmıştır. 3G ile aynı fiziksel özelliklere sahip olmasına rağmen tek farkı donanımsal özellikleriydi ve 2 gram daha ağırdı. İOS 3 ile beraber piyasaya sunulan 3GS 6.1.6 sürüme kadar güncellenmeye devam etti ve halen aktif kullanıcıları da vardır. Yılın en çok satan akıllı telefonuydu. Donanımsal özellikleriyle rakip firmalara büyük oranla fark atmıştı. RAM seviyesi iki kat artırılmış ve 32 GB’lik depolama alanı ile de büyük bir şekilde farkını ortaya koymuştu. Ayrıca ilk iki İphone ’da video kayıt özelliği bulunmuyordu ama 3GS’de bunu da ekleyerek, pil ömrünü de iyileştirdi ve konuşma süresi 12 saat, müzik dinleme ise 30 saate çıkarılmıştı.
En büyük değişimi İphone 4 ile yapan Apple, Steve Jobs ’un tanıtımıyla gerçekleşti. Karşımıza ilk defa Retina ekran görüntüsü ve İOS 4 ile piyasaya çıktı. Pürüzsüz ve göz ile görülemeyen piksel çözünürlüğü, firmanın en çok satan telefonu olmuştur. Hala aktif kullanıcıları olan telefona bende sahibim diyebilirim. Geçtiğimiz yaz İOS 7 ile beraber şuan en son sürümü 7.1.1’dir. Bence Apple’ın tasarladığı ve halen bize İphone olduğunu hissettiren ayrıca metal çerçeve, ön ve arka kısmındaki cam kaplamayla en şık telefon modellerinden birisidir.
4 Ekim 2011 yılında Tim Cook tarafından “Let’s Talk İphone” tanıtılan ilk çift çekirdekli Apple sürümü olmuştur. Siri adlı sesli asistanı ile yazılımsal olarak yenilikler ortaya koyan Apple, çift çekirdekli A5 işlemcisiyle dikkat çekiyordu. Güçlenen işlemcisiyle beraber gelişmiş 8 Megapiksel çözünürlüğündeki ana kamera, Full HD video kaydı yapabilmesi insanlara kendisine hayran bırakmıştı. Bu yıl iOS 8 güncellemesini alan model, ilk olarak iOS 5 sürümüyle beraber tanıtılmıştı. 
İphone 5’e kadar Apple tüm telefonlarında 3,5 inç kullanırken bu sefer 4 inç’e yükseltmiştir. 12 Eylül 2012’de Tim Cook tarafından tanıtıldı. Tasarım farkı pek olmasa da inceliği, zarifliği, hafifliği ve donanımsal gelişmesi daha çok konuşuldu.
20 Eylül 2013’te tanıtılan tüm “S” serilerinde olduğu gibi İphone 5S’te de işlemci ve kamera özellikleri üzerinde gelişmeler yapılmış ve dünyada ilk kez 64 Bit tasarıma sahip olan A7 işlemciden gücünü alıyor. Hala İphone 5S en güçlü telefonlardan birisidir.
5S’le beraber piyasaya çıkan ve 5 ile aynı donanımlara sahip olan 5C katı karbon kasasıyla çarpmalara mukabil daha sağlam yapıda olan bu sürüm 5 değişik nitelik seçeneğine de sahip. Bu nitelikler ise beyaz, turuncu, kırmızı, yeşil ve mavi olarak sıralanıyor.
9 Eylül 2014’te Apple iki yeni ürünüyle karşımıza çıktı. 6 ve 6 Plus Daha ince, uzun ve donanımı oldukça gelişmiş İphone 6 serisi yenilenen tasarımında dikkat çekti. “Phablet” sınıfındaki ilk cihazı 6 dan peki bir farkı yok. 6s ve 6s Plus daha da gelişmiş ve aynı kasa üzerine zenginleştirilmiş donanım özelleriyle geldi. Ayrıca 3D Touch kullanım deneyimini olumlu yönde etkileyen ve 2GB RAM ile bir yenilik olmayı başardı.
iPhone 5S ile aynı kasa özelliklerine sahip olan iPhone SE, pek çok donanım özelliğini de iPhone 6s'ten alıyor. iPhone 5S sahipleri iPhone SE’ye oranla birkaç kat misli daha hızlı başarımının yanı sıra, enerji verimliliği sebebiyle daha iyi bir batarya ömrü de elde ediyor.
7 Eylül 2016 tarihinde düzenlenen etkinlikle beraber İphone 7 ve 7 Plus tanıtıldı. 6 ailesine benzer kasa ile tasarımda her zaman ki gibi farklı bir şey yapmayan Apple ilk defa suya dayanıklı ve 4 çekirdekli telefon üretmiş oldu. Kamera, donanım, işlemci, batarya gibi özellikleri tam anlamıyla çok güçlendirilmiştir.

                Konu İphone olunca konuşacak, yazacak çok şey oluyor. Bende sizlere elimden geldiğince Apple’ın kısa bir özgeçmişini ve sürümlerini yazdım. Benim görüşüm, her seride pil ömrü git gide azalması ve telefonun büyümesi. Yalnız son yapılan sürümlerde pil ömründen şikâyetçi olan müşterilerini ilk defa cimrilik yapmayarak düzeltmiş ve geliştirmişlerdir. En önemlileri ve sevdiğim ise Siri. Her türlü işleminizi sesli bir şekilde yapmanıza yardım etmesi gelecekteki teknolojinin nerelere geleceğini de göstermiş oluyor.


Yorum EkleYorum Ekle