4 Kasım 2016 Cuma

Almatı Şehri Hakkında Kısa Bilgi


Almaty diye yazılan şehir aslında Alma-Ata’ dır ve Kazakistan’ ın eski başkentidir. İsminin anlaması ise elma şehridir. Elmaları ünlü bir şehir ve dünyanın en lezzetli elmalarını ihraç etmektedirler. 2 milyon nüfusu bulunmaktadır ve Kazakistan’ ın en nüfuslu şehridir. Daha önceden Sovyetler zamanındayken Ruslar bu şehri doğu için sınır kalesi olarak kullanırdı. Orta Asya da en gelişmiş ve hızla yükselmeye devam eden kozmopolitan bir şehirdi.


                Peki, Almatı’ da nereleri gezmeliyiz? Neler yemeli ve nerede kalmalıyız? Kısaca bahsetmek gerekirse ve bilgi vermek gerekirse bu şehirde Türk sayısı düşündüğünüzden fazladır. Ve özellikle türk restoranlar, kafeler hatta oteller de bulunmaktadır. Yani ne yeme de ne içmede ne de kalma sıkıntısı yaşamayacaksınız. Güvenle yiyip içebilir ve rahatlıkla kalabileceğiniz Türk 5 yıldızlı oteller mevcuttur.
Gezme olarak, büyük parklar, müzeler, doğal güzellikler ve merdiveni en uzun metrosunu ziyaret edebilirsiniz. Evet, yanlış duymadınız, merdiveni o kadar uzun ki ne kadar aşağı gittiğinizi hesaplayamıyorsunuz. Hatta tansiyonu olanlar merdivenden aşağı ve yahut yukarı baktıkların da baş dönmesi yaşayabilirler.
İkinci dünya savaşından kalma tank top tüfek gibi şeyler halka açık Panfilov denen bir parkta sergilenmekte ve rahatlıkla tanklara çıkıp fotoğraflar çekebilirsiniz. Kışın dağlar da kayak yapabilirsiniz. Çok güzel dağları ve kayak yapılacak yerleri mevcuttur. Yazın giderseniz de dağlara çıkın, doğal güzelliği sizleri büyüleyecektir. Ve yüz binlerce elma ağacı bulunmaktadır. Hepsi de birbirinden tatlılar. Bu kadar gezdikten sonra açıktıysanız biraz da yemeklerden bahsedelim isterseniz.
Kazakistan’ a gelip de Türk yemeği yiyip Kazak yemeklerini tatmazsanız ayıp edersiniz. Kazakların geleneksel yemeklerinden birisi beş parmaktır. Adı biraz garip gelebilir. Hamur, soğan ve et içerir. Beş parmak denmesinin sebebi, beş parmakla yenmesindendir. Tabi eliyle yemek istemeyenler çatal kaşık kullanması yasak değildir. Ancak elinizle yemeniz size daha lezzetli gelecektir.
Genellikle etli yemeklerden oluşan Kazak mutfağın da bize yakın olarak samsa denen bir çeşit atıştırmalıkta bulunmaktadır. Bizde poğaça tarzında olan samsa aşırı lezzetlidir.

                İmkânınız var ise ve Avrupa’ da gezmekten sıkılmış ve yahut yeni yerler keşfetmek istiyorsanız Almatı’ yı öneririm. Unutamayacağınız bir deneyim olacağından eminim. Bir sonraki yazılarım da sizlere gezdiğim şehirler ülkeler hakkında anılar anlatacağım. Onların arasında Almatı şehri de bulunmaktadır.


Yorum EkleYorum Ekle