10 Ağustos 2016 Çarşamba

Mouse Kısaca Tarihi





                Mouse, bilgisayara bağlı (kablolu ya da kablosuz) avuç içine sığacak kadar ufak ve bilgisayardaki işlemleri ekran görüntüsündeki işaret ile yöneten yardım eden araçtır.

Amerikan donanmasın da teknisyen olan Douglas Engelbart tarafından 64 yılında Stanford Araştırma Şirketinde yapmıştır. 45’ de Amerikan Donanmasının radar teknisyeni olarak çalışan Douglas, ayrıca NASA ve Berkley Üniversiten’ de profesörlük yapmıştır.
Şuan onlarca belki de yüzlerce çeşit Mouse bulunmaktadır. Bu fareler el hareketini algılayarak (LED, mekanik, optik ve lazerli) yönetilirler. Klavyenin kısa yol tuşları dışında en hızlı yolu fare ile yapabilirsiniz.
Ayrıca Douglas Engelbart, 68 yılında NLS’ yi yani Online Sistemi kurmuş ve multi medyalı sistemlere liderlik etmiştir. Douglas, bu yaptığı çalışma ile bilgisayar hakkındaki birçok konu da yardımcı olmuştur.

                Teknolojinin gelişimiyle ilk Mouse’ den eser kalmadı. Şimdi ki Mouse’ lar kızılöteli, bluetoothlu şekilde birçok çeşitli fare bulunmaktadır. Özellikle yapılan fareler de vardır. Mesela oyun oynayanlar için, Razer gibi büyük firmalar Douglas Engelbart’ ın bayrağını taşıyor ve geliştiriyorlar.


Yorum EkleYorum Ekle