22 Temmuz 2016 Cuma

İlk Bilgisayar Hakkında Kısa Bilgi




                Size ilk bilgisayarın 167 metrekare ve 30 ton olduğunu ve 4 yılda tamamlanıp tam 500 bin dolarlık maliyeti olduğunu söyleseydim bana inanır mıydınız? Evet, tam olarak böyle. Adı da ENIAC yani Electronic Numerical Integrator and Computer, Türkçesi ise Elektronik Sayısal Entegreli Hesaplayıcı.


                Yalnız günümüz bilgisayarlardan farkı çok fazla tabi ki. Gerek teknolojik anlamda gerek donanımsal anlamda. Bu ilk bilgisayar ikinci dünya savaşı sırasında Amerikalılar tarafından yapıldı. Asıl amacı ise daha az isabet hatalı uzun menzilli top ve füzelerin hesaplanmasından kullanılıyordu.
John Mauchly ve Presper Eckert kişileri tarafından tam 4 yıllık uzun ve zorlu bir araştırma ve yapım aşaması olmuştu. Maliyeti ise tam 500 bin dolardı. İlk denemeler 1945 yıllarında gerçekleşti. 1947’de ise gerçekten çalışmaya başlamıştı.

Japonya 1945’te teslim olunca bir daha bu bilgisayara ihtiyaç duyulmamıştı. Zaten bunu taşıması ayrı bir dert, şükür ki teknoloji gelişti ve şimdi maksimum 10 kiloluk ve yarım metre karelik bilgisayarlar var. Düşünsenize 30 tonluk bir bilgisayarda oyun oynadığınızı. Hayali bile komik geliyor insana.


Yorum EkleYorum Ekle