30 Temmuz 2016 Cumartesi

Doğanın Gücü: Rüzgâr Enerjisinin Kısa Tarihi




                Rüzgâr enerjisi, insanlar tarafından 5500 yıldan fazladır kullanılıyor. Gerek gemiler için, ister değirmenler için, icap diğer şeyler için. Yalnız ilk rüzgâr enerjisinden elektrik üretimini 1887 senesinde İskoç kökenli Profesör James Blyth istihsal etmiştir ve 1891 yılında İngiltere’de beratını yani patentini almıştır.


Daha sonra iki Profesör de rüzgâr enerjisini kullanarak daha geniş çalışmalar yapmıştır. 1888 yılında Charles Francis Brush’un ürettiği daha büyük ve üstünde daha ziyade mühendislik yapılmış değirmen çalıştırarak enerji üretti ve 1900’lu senelerine kadar evinde para vermeden laboratuvarı için elektrik üretmiş oldu. Bir diğer Profesörümüz ise 1890’lı senelerinde Danimarkalı bir bilim adamıydı, Poul la Cour. Rüzgâr türbinleri üzerinde yapmış olduğu deneyim ve araştırmalar sayesinde günümüzdeki türbinlerin gelişmesinde büyük bir katısı olmuştur.

Yıllar geçtikçe doğanın güçlerinden enerji üretmeye başladık. Rüzgâr enerjisinden, güneşten, gübreden, sudan ve yıllar geçtikçe, teknoloji geliştikçe birçok şeyden enerji üretimi olacağını düşünüyorum. Ve ilerleyen yıllarda elektriğin bedava olması bizleri mutlu eder, özellikle Türkiye’de yaşıyorsanız.


Yorum EkleYorum Ekle