25 Temmuz 2016 Pazartesi

Buzdolabı Hayatımıza Ne Zaman Girdi




                Buzdolabı, buharı sıkıştırmayla çalışıp yiyecek ve içecekleri soğuk tutup ömrünü uzun tutan bir çeşit makinedir. 1790 yılında İngiliz iki mucit tarafından bulunmuş ve geliştirilmiştir.


                Thomas Harris ve John Long adında iki mucit ilk pistonlu buzdolabını icat eden İngiliz bilim adamlarıdır. Mekanik soğutma adı altında projeleri sonucunda buzdolabını bulmuşlardır. Zaten bu zamana kadar olan bütün buluş ve icatların çoğu yanlışlıkla bulunan buluşlardır.
O zamanlara göre cihazın kullanımından yapılışına ve hacmine kadar hem zor hem de masraflıydı. Ticari amaçlı üretimi ise 1844 yılında üretilmiştir. John Gorrie, tarihte soğutma, ticari buz imalatı ve klima sistemlerin de ilktir ve tarihte bu konuların babası kurucusu olarak yer geçer.

                Buharla çalışan buzdolabının buluşu ardından elektrik enerjisi sayesin de birçok bulunan buluşların yanında buzdolabı da o tarihler arasında 1876 yılında Alman bir mucit tarafından eklenmiştir. Asıl amaçları farklı olarak bilinse de yanlışlıkla bulunan bu tür buluşlar gelişerek günümüze kadar No Frost olarak gelmiş ve bizlere bu tür güzel teknolojiler sunmuşlardır.


Yorum EkleYorum Ekle