23 Temmuz 2016 Cumartesi

Bisikletin Çıkışı Ve İlk Yıllar




                Tam olarak kimin ve ne zaman bulduğu bilinmiyor. Tek bir kişi tarafından bulunmadığı söyleniyor. Kimi ise Leonardo Da Vinci buldu diyor. Ayrıca ilk bisiklet pedalsız piyasaya çıkmıştı. 1817 yılında Alman Baron Karl von Drais de Sauerbrun tarafından icat edilmiş ve ilk denemesi 14 km olmuştur. Adını ise bisikletten çok koşu makinası olarak adlandırdı. 6 ay içinde çok tutulmayıp piyasadan kaldırıldı.


                Eski zamanlarda bisikletler şimdi ki gibi spor için değil savaşlarda iletişimi sağlamak için kullanılırdı. Tarih boyunca bisikletin tasarımını bir türlü tutturamadılar. Kimisi arka tekerliği büyük yaptı (1830 İskoçya), kimisi ise ön tekerleğini devasa büyüklükte yapıp arka tekerleğini küçük yaptı (1870 Fransa) ki bu tasarım aslında çok ünlü olmuştu. Ayrıca güvenlik önlemleri de pek yoktu. İlk güvenlikli bisiklet ise 1885 yılında İngiltere’de John Kemp Starley adında mucit yaptı. 1960 yılında ilk yarış bisikleti Amerika’da üretildi. İlk dağ bisikleti ise 1970’de Amerika’da üretildi.

                Bisikletin önemi yıllar geçtikçe anlaşılsa da ülkemiz hariç birçok Avrupa ülkeleri önde olmak üzere çok kullanılıyor. Spor ve sağlık açısından da önemli bir yere sahip olan bisikletler umarız ülkemizde de daha çok kullanılmaya başlanır.


Yorum EkleYorum Ekle