20 Mart 2017 Pazartesi

Kansere Karşı Yeni Yöntem


Bildiğiniz gibi kanser eskiden çok ölümcül bir hastalıktı ve kansere kapılan kişi "6 ay içinde öleceksin" diye klasik sözler söylenirdi. Gün geçtikçe, teknoloji de ilerledikçe kansere çareler çok oldu ve artık birçok yöntem ile tedavi edilebilir hale geld. Maddi imkanı olanlar için tabiki daha kolay, ama ekonomi imkanı olmayanlar için zor olacaktır. En basiti kemoterapi bile çok pahalı gerçekten.

Burada bahsedilen teknoloji ise, Nanoteknoloji. Bu yazımızda, kansere karşı nanoteknoloji nedir, nasıl tedavi eder detaylı bir şekilde öğreneceksiniz. Öncelikle Nanoteknolojinin tanımı ile başlayalım.

Nanoteknoloji Nedir?

Nanoteknoloji; atomların ve moleküllerin en küçük birimlerini ifade etmek ve maddeyi atomik boyutu ile kontrol etmek amacı ile kullanılmaktadır. Atom üstüne atom koyarak yeni maddeler oluşturmayı ve mevcut maddelerin moleküler yapısını değiştirerek yeni maddeler oluşturma çalışmalarını içermektedir.





‘Nano’ kelimesi kök olarak Yunancadan gelmekte ve cüce anlamında kullanılmaktadır. Bir Nanometre (nm) metrenin milyarda biri kadar bir uzunluğa sahiptir ve teorik olarak milimetrenin de milyonda biri kadar bir uzunluktur. İnsan saç teli ile bir kıyaslama yaptığımızda yaklaşık olarak saç telinin onbinde biri kadar bir kalınlığa sahiptir.

Nano-Robot Nedir ?             

            
Özellikle nano teknolojinin gelişmesiyle birlikte nano robot teknolojisini de araştırmaya başlayan bilim insanları maddenin atomik, moleküler ve supramoleküler yapılarının kontrolünü sağlamaya çalışmaktadır. Özellikle tıp alanında mikro ölçekli ameliyatlar yapıldığı düşünüldüğünde bu nano teknolojisinin bir şekilde bu alanda kullanılmasını sağlamak mümkündür. İşte bu mikro ölçekli ameliyatların yapımında yardımcı olacak nano robot teknolojisi, insan hatasını sıfıra indirerek mikro ölçekli ameliyatlarda verilen komutlarla hastalığı aşmaya çalışacaktır.


Nanoteknoloji İle Kansere Yeni Tedavi Yöntemleri Bulunuyor!


Amerikalı araştırmacılar, kanda yaptığı yolculukla kanserli tümörü bularak içine giren ve hastalığa yol açan geni bloke edebilen bir "nanoparçacık robot" geliştirdi.


Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, insanda kullanılması mümkün olabilecek bu yeni kanser tedavi türüne RNA müdahalesi (RNAi) adı veriliyor. Alnylam, Merck, Pfizer, Novartis ve Roche gibi firmalar, "RNA güdümüyle, kanser, körlük veya AIDS gibi hastalıkların gelişiminde rol oynayan proteinleri üreten genlerin devre dışı bırakılması" yöntemi üzerine çok sayıda çalışma yürütüyor.
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, "çok küçük cisimlerin bilimi" olan nanoteknolojiyi kullanarak, mikroskobik büyüklükte "polimer robotlar" üretti. "Transferrin" adı verilen proteinlerle örtülü bu robotlar, kan yoluyla yolculuk yaparak, bu proteinle, çeşitli tipteki tümörlerin giriş kapısını (reseptör) arıyor. Araştırmaya önderlik eden, kimyasal mühendislik profesörü Mark Devis, tümörün, gidilmesi gereken noktasına ulaşılabilmesi ve mekanizmanın görevini yapabilmesi açısından önemli bir aşama kaydettiklerini, geliştirilen yeni teknolojinin heyecan verici bir aşamada olduğunu belirtti. 


Daha önce de, yağ veya lipidler kullanılarak, tümördeki hedefe varma yöntemleri geliştirilmişti. Pfizer, Roche ve Alnylam, geliştirdikleri RNAi ilaçlarını hedefe götürme yöntemleri geliştirmişlerdi.
Davis ve meslektaşlarının yönteminde, kanserli hücreyi bulan parçacık içeriye girerek, müdahale edici "RNA" veya "siRNA"yı bırakıyor ve "ribonükleotid redüktaz" denen ve kanserin büyümesine yol açan denen proteini üreten gen bloke ediliyor.
Davis, mekanizmanın işleyişine ilişkin açıklamasında, "kimyasal sensör adını verdiğimiz parçacığımız (robot), belirlediği hedef hücreye girince, tamam, RNA’yı bırakma zamanı geldi diyor" şeklinde konuştu.
Yöntemin, çeşitli tipte tümörlere sahip kanser hastalarında birinci aşama klinik deneylerinde, 21 günlük süre içerisinde hastalara 4 kez, 30’ar dakikalık seanslarda, parçacıkların oluşturduğu ilaç verildi. Daha sonra hastaların tümörlerinden alınan örneklerde, parçacıkların tümör hücrelerinin içine girdikleri anlaşıldı. Parçacığın, yani robotun taşıdığı RNA’nın görevini yaptığı, kanserin gelişimine yol açan proteinin çalışmasını engellediği gözlendi. 





Davis, bu tedavinin tümörü küçültüp küçültmeyeceğini henüz bilmediklerini, tedavinin güvenliği açısından da henüz bir şey söyleyemeyeceklerini ifade etti. Çalışmanın bir bölümü, Haziran ayında yapılacak olan "American Society of Clinical Oncology" toplantısında sunulacak. 
Kanser hastalarımıza Allah'ım şifalar versin. 

Okuduğunuz için Teşekkürler...

20 yorum

Bu tür çözümler bulmaları gerçekten güzel çünkü çevremizde olsun dünya çapında olsun bu hastalık yüzünden sevdiklerinden ayrılan öbür dünyaya göç eden genç yaşlı hasta çok allah herkesi korusun şifa versin inşallah.

aynen öyle hocam katılıyorum size. amin inşallah Allah şifa versin.

selami keskin delete 3/21/2017

nano teknoloji ve şimdilerde doğumda alınan kordondaki kök hücrelerinde tedavi yöntemi olarak etkili olduğunu okumuştum.

hastaları dondurup bekletenler boşuna bekletmiyor. teknoloji gelişir de hastalığın tedavisi bulunur ümidiyle...

American Society of Clinical Oncology toplantısı sonuçlarını da bizlerle paylaşırsanız çok seviniriz. Blogunuzu yakından takip ediyoruz, paylaştığınız güncel ve yararlı bilgiler insanın ufkunu açıyor.

Allah yardımcısı olsun bu tür hastaların gerçekten çok zor inşallah başarılı olurlarda sonuç alınır.

nanoteknoloji gerçekten çok iyi bir buluş. bence daha nice hastalıklara çare olacaktır.

seve seve hocam, medyaya çıkarsınlar tercüme edip ekleyeceğim mutlaka.

Kanseri gerçek anlamda yenebilirsek ölümler azalacak. Bu ilacı kim bulursa da ülke iyi kar edecek. Emin olabilirsiniz.

Kanser günümüzü büyük hastalıklarından, bilgi güzel. Güzel yazı ellerinize sağlık!

Bende şöyle birşey duymuştum kanser tedavisi bulundu ancak ilaç firması bunu engelliyor diye.

Oğuzhan delete 3/26/2017

Allah herkese acil şifa versin. Bu tür çözümler gerçekten çok iyi allah razı olsun.

aynen öyle.
teşekkür ederim.

bunu bende duydum, doğru olabilir sonuçta kemoterapi ve radyoterapi kalkar ve ilaç firmaları iflas edebilir diye engellenmiş olması muhtemel.

amin hocam inşallah. ecmain.

Hala net bir şekilde ilacının bulunamaması gerçekten çok üzücü.. bazen bilerek bulmuyorlar gibi düşünmüyor değilim

ilaç kartelleri yahudiler, bunun olmasına izin vereceklerine sanmıyorum.


Yorum EkleYorum Ekle