27 Mart 2017 Pazartesi

Klavye Temizleme Sorununuza Çare



Merhaba Makale Yazarı takipçileri, bu yazımızda sizler için klavye nasıl temizlenir, püf noktaları nelerdir, dizüstü ve masaüstü klavyeler de ne gibi kirlilikler, bakteriler oluşuyor, nasıl kolay bir şekilde temizleriz onu göreceğiz.


Klavyeler elimizin altında olduğundan dolayı kirlenmeye en müsait bilgisayar parçasıdır diyebiliriz. Yemek, sandviç, kola, kahve vs. atışrırken bilgisayar başındaysanız mutlaka aralara ufak da olsa girer.


Aralarına giren küçük parçalar, meydana gelen tozlar klavyeyi basit bir biçimde kirlettiği gibi mikropların barınması içersinde ideal olan ortamı yaratır. Bu sebeple hem temiz bir görüntü yönünden hem de sıhhat yönünden klavyelerin hijyenikliği periyodik olarak yapılmalıdır.


Klavye hijyenikliği masaüstü ve dizüstü klavyelerde değişiklik göstermektedir. Bu iki değişik tür klavye türü amacı ile nasıl klavye temizlenir hususunun püf noktalarıyla beraber anlatmak isterim. Bu yazımda dizüstü bilgisayar hijyenikliği değil yalnızca klavye temizleme hususu ele alınmıştır.


Klavye hijyenikliğine başlamadan evvel bilmeniz gereken bir kaç madde derledim;


Klavye temizleme prosedürünü katiyen evdeki temizlik malzemeleri ile yapmamalısınız. Aksi takdirde bilgisayarınızın rengi atabilir yada istenmeyen diğer haller ile karşılaşabilirsiniz. (deterjan vs.)


Elektronik cihazlar amacı ile hazır olarak imâl edilen temizleme araç ve gereçlerinden alabilirsiniz. Bu mamüller sizi uzun süre tutacaktır.


Yine bez amacı ile mikrofiber gibi bezleri tercih etmeniz gerekmektedir.


Klavye Nasıl Temizlenir?


1- Masaüstü Bilgisayarda Klavye Nasıl Temizlenir?


Masaüstü klavyeyi temizlemeden evvel bilgisayara bağlı olan bütün bağlantı kablolarını çıkartın ki size bir zarar gelmesin.


Klavyeyi ters çevirin ve zarar görmeyecek şekilde arka alanına normal bir şekilde vurun. İçinde biriken şeyler, artıklar ve tozlar bu şekilde basit olarak ilk adımda dökülmüş olacak.


Bunun haricinde klavyenin içersinde biriken kırıntıları temizlemek içinse derecesi minimuma ayarlanmış elektrik süpürgesini de kullanmayı deneyebilirsiniz. (Ufak el süpürgeleri olabilir, anlamayanlar için şöyle örnek vereyim gırgırın elektrikli versiyonu:) )
Eğer ki klavyenin ilk yaptığınız hijyenikliği yeterli gelmemiş ise, kulak temizleme çubuğu yardımı ile klavyelerin arasını rahatlıkla temizleyebilirsiniz.


Bir başka teknikse plastik yüzey temizleyicisiyle oluşturulan temizliktir. Bunun amacı biraz plastik yüzey temizleyicisini mikrofibein üzerine sıkın. (Klavyenin üzerine sıkmanız halinde klavyeye zarar verebilir ve kullanılamaz duruma getirebilirsiniz.) Daha sonra klavyenin tuşlarına fazla bastırmadan yatay olarak silin.


Klavyeyi daha detaylı bir şekilde temizlemek isterseniz ilk olarak yapmanız gereken klavyeyi ters çevirin. Arkasında gördüğünüz vidaları tek tek sökün. Parçalara ayırın ve ilk olarak çıkan klavye pedini tekrar mikrofiber bez sayesinde silin. Klavyelerin tuşlarını tek tek dikkatlice sökün ve kulak temizleme çubuğu ile yüzeyde tespit edilen kirleri temizleyin.

Söktüğünüz tuşları bir su dolu kapa ya da bardağa atıp çalkalayarak da temizleyebilirsiniz. Daha sonra kurutup tekrar parçaları geri yerlerine takın. Tuşları takarken yerlerine dikkatlice bakarak eklemeniz gerekiyor. Bu işlemden sonra tuşların yerleri dağılıp klavye işlevini kaybedebilir. Dolayısı ile bu prosedürü sizlere önermiyorum.


2- Dizüstü Bilgisayarda Klavye Nasıl Temizlenir?


Gelelim laptopların klavye temizliğine. Masaüstüne göre dahah hassas bir klavyesi ve temizleme zorluğu vardır.


Dizüstü bilgisayarların klavyeleri birbirine daha yakın olmasından masaüstü bilgisayarların klavyelerine oranla daha az kirlenmekle birlikte temizliği de bir o kadar zordur. Bu tür klavyeleri bir kaç teknikle temizleyebilirsiniz.


Plastik yüzey temizleyicisini mikrofiber bezin üzerine az oranda sıkın. Klavyenin üstünü çok bastırmadan silin.


Eğer bu temizlik yeterli değil derseniz klavyeyi sökerekte daha detaylı hijyenikliği sağlayabilirsiniz. Bunun içinde dizüstü bilgisayarı ters çevirin. Arkasında ki gördüğünüz klavye simgesiyle belirtilmiş vidaları sökün. (tabi ki her laptopta aynı değil, sizdeki farklı yerlerde, içeride bile olabilir.)


Ön doğrultusunda ki klavye kilitlerini açarak klavyeyi sökün. Temiz ve kuru bir mikrofiber bez sayesinde klavyenin arkasını silin.


Dizüstü klavyelerin de tuşları sökülebilir. Eğer tuşların arasında görülen kırıntıları ve tozları temizlemek istiyorsanız dikkatlice bir şekilde tuşları çıkartın. Kulak temizleme çubuğu ile tuşların bulunduğu alanı temizleyin.


Tekrar yavaşça tuşları geri takın. Bu tekniği klavyenize zarar verebileceği amacıyla önermiyorum.


Klavye hijyenikliğinde ekstra püf nokta;


Kısa zamanda klavyenin aralarını temizlemek mümkün. Bunun içinse yapışkan not kağıtlarını alın ve yapışkan bölümünü klavyenin arasına yerleştirin. Yavaşça klavyenin arasında gezdirerek birikmiş toz ve kırıntıları toplayabilirsiniz. Yapışkan kısım tozla biriktiğinde yeni bir kağıtla prosedürü tekrarlayın.


Ayrıca aşağıda resimde de gördüğünüz gibi, Çin malı olan stres topları tarzında jöle gibi bir çeşit hamur satın alabilir, çok rahat bir şekilde her aralığa girerek bütün kirleri, artıkları vs. yapışkanlığı sayesinde çok daha kısa sürede toplayabilir ve temizleyebilirsiniz.


Daha fazlası için takipte kalmayı unutmayın.
Teşekkürler...

25 yorum

Görsel seçimleriniz çok başarılı. Yazı da oldukça detaylı ve aydınlatıcı olmuş. Tebrikler.

Her zaman kullandığım ve kesin çözüm belli tuşları çıkartıp temizleyecekzin onu dz yılda bir kere yapicaksin

Sanırım bu jel gibi olan şeyle temizlemek en pratik olanı. Nasıl olsa klavyenin her girinti çıkıntısına giriyor ve tozlara yapılıyor.

Güzel ve bilgilendirici bir makale olmuş elinize emeğinize sağlık başarılarınızın devamını dilerim.

teşekkür ederim güzel yorumunuz için :)

Çok güzel ve yararlı bir paylaşım olmuş . Ellerinize kolunuza sağlık bu paylaşımların devamını görmek istiyorum ... :)

teşekkür ederim, inşallah hocam takipte kalın :)

Valla bunları temizlemek zulum içerisine kıl tüy ne ararsan giriyor ve temizlemek çok zor oluyordu. Paylaşım için teşekkürler işimize yarayacaktır illaki.

klavye temizlemek için ben bulaşık deterjanı kullanıyorum. bulaşık deterjanı içerisinde ağartıcılar olmadığı için daha sağlıklı oluyor.

Benim en çok sorun yaşadğım konu ellerim çok terlediği için 3 ayda bir temizlemek zorunda kalıyorum bütün tuşları cıkarıyurum yıkıyorum kurutuyorum tekrar takıyorum ancak bu yöntemlerde iyiymiş denemek lazım. eyv.

jel olanı kıl tüy ne varsa alır hocam özel tavsiyemdir :)

buda güzel bir yöntem, sağlık açısından çok önemli dediğiniz gibi.

tuşları çıkarmadan da isterseniz jel gibi olanında alabilirsiniz hocam. her araya girip istediğiniz gibi temizleme yapar ama yıkayarak tabi sağlık açısından da güzel oluyor onu yapmayı da ihmal etmemelisiniz.

Ben tek tek tuşları sökdüm sonra temizledim tuşları ezbere takmaya çalıştım zor olsada çok eğlenceli

Günde 10 saat bilgisayar başındayım ve ellerim hep mause ve kılavyede duruyor. Islak mendille idare etmeye çalışıyorum ama yeterli olmuyordu. Bu stres topu tarzı şey iyiymiş :)

en azından birşeyle uğraşınca stres atıyor kafa dağıtıyor insan, en iyisini yapmışsın :)

10 saat için bence en uygunu size jel gibi olandır hocam, durmadan söküp takmanız sizi rahatsız eder :)

Bu yorum yazar tarafından silindi.

su bazlı bir şey kullanmayın da sonra klavyeniz iptal olmasın. bir yerde klavye tuvaletten daha kirli diye yazıyordu, tşk.

katılıyorum hocam su direk iptal eder

Detaylı bir şekilde, anlattığınız için teşekkür ederim. Su ile temas halinde bozulan klavyeler de jel gerçekten çok mantıklı..

Bu konu hakkında oldukça güzel makale yazmışsınız. Klavye temizleme işlemi aslında oldukçazor bir işlem. En ufak bir hatada tuşların bozulmasına neden olur. Bu tür işlemlerde masa üstü klavyeler ter çevirilerek arkadan hafif vurulduğu zaman aradaki tüm pislikler zamanla düşecektir. Bu işlemi her zaman yaptığınızda klavye yeni gibi tertemiz kalacaktır.

Ben jel kullanarak temizliyorum :)


Yorum EkleYorum Ekle