26 Şubat 2017 Pazar

Asteroit Madenciliği Hakkında Geniş Bilgi


Bilim-kurgu filmlerinde sıkça rastladığımız, düşüncesi bile insanın aklına bir türlü yatmayan bir mesele ‘uzay madenciliği’ ya da bir diğer adıyla asteroit madenciliği… O altın, platin ne varsa benim diyen paragöz yatırımcıların çalışmalara çoktan başladığı, geleceğin en kazançlı mesleklerinden biri olma potansiyeline sahip.

 Avatar filminde insanların başka bir gezegene gidip oranın kaynaklarına sahip olabilmek için verdikleri savaşı izlemiştik. Bu filmler gerçek mi oluyor? Eskiden hayal ettiğimiz çoğu şeyin günümüzde gerçekleşme fırsatını bulduğunu gördüğümüz bir çağdayız.Dünya’nın kaynakları bu kadar kısıtlıyken insanoğlu başka kaynak arayışlarına, başka dünyalara bir nevi uzaya yelken açmaya hazırlanıyor.

Asteroit madenciliği nedir?

Asteroit madenciliği ya da uzay madenciliği, asteroitlerden ve dünyaya yakın küçük gezegenlerden hammadde çıkarılması işleminin adıdır.


Nedir Bu Asteroitler?


Asteroit, yörüngeleri çoğunlukla Mars ile Jüpiter gezegenleri arasında kalan gökcisimleridir.Mars ve Jüpiter’in yörüngeleri arasında 480 milyon kilometreyi aşan bir boşluk vardır. İşte bu kocaman boşlukta birçok asteroit yer almaktadır.Asteroitlerin yüzeyinde bulunan donmuş su kütleleri de uzay ortamında en az madenler kadar değerlidir. Büyük bir asteroitten 100 trilyon dolarlık maden çıkarılabileceği düşünülüyor.
3 çeşit asteroit vardır;
C-tipi asteroitler, en çok olanlarıdır. Karbon ve su içeren mineraller bakımından zenginlerdir. Ayrıca çok miktarda organik karbon, fosfor ve gübreleme amacıyla kullanılabilecek temel bileşenleri de barındırırlar.Bu Asteroitlerde su bulunması gidecek olan uzay aracının yakıtını sağlayabilmesi için de kullanılabilecek.
S-tipi asteroitler, kayalık yapıya sahiplerdir temel olarak demir ve magnezyum silikatları içerirler. Ayrıca yapılarında nikel, kobalt, platin, rodyum, altın bulundururlar. Altını duyunca nasıl da gözleriniz parladı. Hadi hemen s-tipi bir asteroid kestirin gözünüze ve yolculuk başlasın.
M-tipi asteroitler, nadir kayalardır ancak S-tipine kıyasla 10 kat daha fazla metal içerirler. Genellikle elektronikte kullanılan madenleri bünyesinde barındırır.

Asteroitler Nasıl İşlenecek?


Asteroitler birçok yöntemle işlenebilmesi söz konusudur. Yüzey madenciliği yapılacaksa eğer toplama işlemini gerçekleştirebilecek ekipmanla donatılmış araçlara ihtiyaç vardır. Birçok asteroidin yapısında moloz yığınları şeklinde cevherler vardır. Elektromanyetik sistemler kullanılarak, değerli metallerin toplanması kolayca mümkün olabilir. Kum içerisine karışmış demir tozlarına mıknatıs yaklaştırıldığında, sadece demir taneciklerinin mıknatısa yapışması sonucu kolayca bir ayrıştırma ve toplama işlemi yapılacaktır.


Madenler Nasıl Getirilecek?


Elde edilen maddelerin Dünya’ya nakliyesi ise üç farklı şekilde gerçekleşebilir. Birinci yöntem asteroitten maddelerin Dünya’ya ham şekilde getirilmesidir. İkincisi hammedelerin bulunulan asteroitte veya gezegende işlenmesi ve sadece işlenmiş ürünlerin Dünya’ya getirilmesidir.

Bu yöntemde işlemi uygulayan tesislerin inşasının önceden yapılmış olması, düzenli olarak enerji ve bakımının sağlanması gerektiği için, oldukça maliyetli bir yöntemdir. Son yöntem ise, asteroitin kendisinin Dünya, Ay veya ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu)’nin yakınlarındaki güvenli bir yörüngeye getirilmesi.Böylelikle daha az zaman kaybı ve maliyetin indirgenmesi mevcut.

Yatırım Yapan Firmalar


Deep space Industries şirketi 2016 yılında ilk asteroitinin örneklerini Dünya’ya getirmeyi ve 2023 yılında aktif olarak asteroit madenciliği yapmayı hedefliyor. Başka bir girişim ise ünlü arama motoru Google’ın kurucusu Larry Page ve CEO’su Eric Schmidt tarafından yatırım yapılan Planetary Resources şirketi. Bu şirketin hedefiyse 2020 yılında asteroitlerden su çıkarıp bunu oksijen ve hidrojene ayırıp roket yakıtı elde etme yönünde. Böylelikle ticari uydulara ve uzay araçlarına yakıt sağlamak.

İlk Maden 2010 Yılında Getirildi

Projenin henüz hayata geçirilmediğini bir defa daha not etmekte fayda var. Zaten bugüne kadar bir Dünya’ya sadece bir defa bir asteroitten madde getirilebildi. 2010 yılında 25143 Itokawa asteroidinden alınan ve sadece bir miktar toz halinde dünyaya getirilebilen madde,  Japonya Uzay Ajansının Hayabusa uzay aracı tarafından taşınmıştı.

14 yorum

Başarılı bir yazı olmuş teşekkürler.

İlginç bir konu gerçekten dikkatimi çekti.Güzel bir yazı olmuş.

Yararlı ve oldukça başarılı bir makale olmuş teşekkürler.Emeğinize sağlık, başarılarınızın devamını dilerim

güzel yazı, dünyadaki madenler için savaşan batı şimdi de dünya dışı madenler için savaşırsa... aman tanrım didim :)

Bir Enerjisini sömürmediğimiz uzay kalmıştı onuda sömürelim. Dünyayı bitirdik sıra uzayda öyle mi? İnsan oğlu doymaz doyuramayız enerjiye. Enerjiyi düzgün şeyler için kullansalar içim yanmaz giderler nükleer için kullanırlar :@ sevmiyorum böyle şeyleri.

teşekkür ederim :)

aynen öyle hocam, birde galakside yaşam olsa filmlerdeki gibi artık bi ülke Ay'a gider, diğerleri başka yerlere, dünyadaki savaşlar yetmiyormuş gibi birde galakside savaş yaparlar :))

maalesef hocam aç bu tür insanlar doymazlar. ne kadar çok paraları olursa olsun daha fazla isterler. herşeyi olsun daha fazlasını isterler.

çok bilgi dolu bir yazı olmuş teşekkürler :)

İnsan oğlu arsız hocam aldıkça daha fazlasını ister valla. Anlatım güzel olmuş.

maalesef öyle hocam. dünyanın nimetlerine doymuyorlar.

Yazıda bir kod kısmını silmeyi unutmuşsunuz onun dışında çok detaylı bir makale hocam.

[/FONT] bu mu? evet, blogger bazen böyle uyuzluk yapıyor, temada sıkıntı çıkabiliyor arada. teşekkürler uyarı için :)


Yorum EkleYorum Ekle